BOUTIQ'BAR BLOG

 

Ha egy séf kifogástalanul szeletelt carpacciot akar látni a tányéron, tökéletes minőségű, pengéjű és élű késsel készíti el azt. Így van ez a koktélok esetében is. Persze nemcsak sékerben rázva készülhetnek koktélok, de ha igazán össze akarjuk dolgozni az ízeket, az eszköz kétségtelenül megkerülhetetlen.
A koktélsékernek 2 fő típusa létezik:
A.         Cobbler vagy Manhattan séker, amely 3 részből áll egy testből, egy fedőből beépített szűrővel és egy kupakból.
B.         Boston séker, amely két részből áll, egy fém tumblerből és egy ugyanilyen formájú üvegpohárból. Nincs beépített szűrője. A pohár mérete kisebb, mint a fémrészé, ezért egymásba illeszthetők. (Napjainkban a pohár rész ugyanígy készülhet fémből.)
A Boston séker megszületése egy véletlennek köszönhető, az 1800-as évek végén. Egy amerikai bártender két hasonló méretű poharat összeillesztett és elkezdte benne rázni az elkészítendő italt, kizárólag a vicc kedvéért. A 1920-as évekre a séker formája hihetetlen fejlődésen ment keresztül és nagyon sok készült ezüstből, hogy a valóban elegánsakat elegánsan szolgálja ki. Amikor az Alkoholtilalom bevezetésre került az Usa államaiban, a koktélséker és az italkeverés is az ’underground’ kultúra része lett. Ettől függetlenül a korszak egyik legnépszerűbb eszközévé, mi több szimbólumává vált. Az Art deco virágzása nyomán csak tovább szélesedett a sékerformák világa, kezdve a Zeppelin formájúaktól a golftáskán át a pingvinen keresztül egészen a tűzoltó-készülékig.
A ’30-as évek végére ’40-es évek elejére a koktélséker nem annyira a luxus, mint a minden háztartás nélkülözhetetlen kelléke szerepet vette fel és elkezdődött a tömeggyártása. Rozsdamentes acél, és bakelit váltotta fel az ezüstöt. Ebből a korszakból főként a felhőkarcolók formája jelent meg a sékerek világában.
 
 Hát nem gyönyörű?
A GAIETY koktélséker at Art Deco egyik legkedveltebb formája volt. A magas, krómozott henger alján és tetején mélyített csíkokkal a tökéletes nászajándéknak számított ezelőtt 70-80 évvel.
Gyűjtők gyakran keresik pohárral, amely a Chase egykori katalógusában Holiday cocktail set fantázianéven futott. Amikor szériagyártásra került kizárólag fekete csíkozással gyártották, később kezdték el piros, zöld, vagy fehér csíkokkal is készíteni. Manapság a színeseket nehezebb találni az antik árveréseken éppen ezért árukis borsosabb lehet. A Gaiety egykori gyártója a Chase Brass & Copper Co. Amerika legnagyobb bronz és réz eszköz gyártója volt, csaknem 33 000 különféle termékkel a szegecsektől a fémlemezeken át a gombokig. Az 1929-es Világválság beköszöntével a cég kénytelen volt alternatív eladási területeket találni. Mivel nem állt messze tőlük a háztartások világa, megalkottak egy egész sor dizájner-ajándékot. Az ötlet első perctől sikeres volt a moziba járók és hollywood rajongók között, akik azonnal magukénak érezték a csillogó Art-deco minden megjelenési formáját.
A II. világháború kitörése nyomán megnövekedett fémszükséglet azonban visszavetette a sékergyártást, véget vetve egyben a koktélok luxusának is. A Chase jövedelmező üzlete egy csapásra eltűnt és kénytelen volt visszatérni a tüzérségi ágyúk gyártásához. A Deco érának és króm eszközeinek divatja azonban nem tért vissza és a Chase lassú hanyatlásba kezdett egészen 1976-os felszámolásáig.
A Gaiety-ből azonban maradt, pillanatnyilag egy fekete és egy piros csíkozású a Boutiq’bar polcán követi  a koktélozós hétköznapokat.
 
Látta már a GAIETY-t?

A bejegyzés trackback címe:

https://boutiqbar.blog.hu/api/trackback/id/tr501898171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása