BOUTIQ'BAR BLOG

Jeremiah P. Thomas, közismert nevén Jerry P. Thomas a koktélok világának egyik legnagyobb valaha élt alakja, az első „celebrity bartender”. A bartender szakmát kreatív foglalkozássá avanzsáló enterpreneur 180 éve, 1830-ban született Sackets Harbourban, New York államban. Egyfajta önképző és felfedező típus, aki karizmatikus jelenség volt szerte az Államokban, de főként New York Cityben. A nemzetközi italszakma számos meghatározó személye vallja, hogy munkájukra a mai napig óriási hatással van. Mr. Thomas szinte mindennel foglakozott élete során, volt aranymosó, bártender, vándorshow-k műsorvezetője, bártulajdonos, műgyűjtő, és mindeközben beutazta Amerikát, nyomon követve az aktuális művészeti irányzatokat. Koktélokat kreált, komoly hírnevet szerezve szórakoztató képességével és tudásával. Élete során összesen négy bárt üzemeltetett New Yorkban, az elsőt 1851-ben nyitotta. Ennek bezárása után utazásra adta a fejét, és különböző hotelekben dolgozott szerte az országban, St. Louisban, New Orleansban, Chicagóban, Charlestonban, Californiában. Sőt mi több, Európában is járt, nem kis feltűnést keltve ezüst báreszköz-készletével, amelynek egyes darabjait smaragdok és egyéb nemes kövek díszítették.

Fiatalkori utazásai után visszatérve New Yorkba a Metropolitan headbartendere lett, majd újabb saját üzletet nyitott a 21. és 22. utca között, 1866-ban. A falán karikatúrák lógtak politikusokról, színészekről; híresen grandiózus partikat adott, a hangulatot pedig torzító tükrök fokozták – akár egy elvarázsolt kastélyban.

Nyughatatlanságának és kreativitásának egyik legmaradandóbb emléke a Blue Blazer receptje. A Blazer készíthető whiskyből, rumból, konyakból egyaránt, amolyan pirotechnikai remekmű. Lényege hogy az italt meggyújtjuk, és két keverőpohár között ívet képezve folyamatosan töltögetjük. Az italt először San Fransiscóban készítette, az El Dorado nevű kaszinóban.

The Bartender’s Guide

Mr. Thomas – becenevén a Professzor – írta 1862-ben a világ első koktélokkal foglakozó könyvét, melynek címe The Bartender’s Guide (How to mix drinks or The Bon vivant’s Companion), Bartender útmutató – Hogyan keverjünk italokat avagy a Bonvivánok kísérője. A könyv összesítette és rendszerezte az addig csak szájhagyomány útján terjedő és létező recepteket, kiegészítve Thomas saját tapasztalatával és receptjeivel. Neki köszönhetően elsők között jelentek meg nyomtatásban Daisyk, Flippek, Sourok, sőt Punchok is. A könyvet többször publikálták, kiegészítve újabb és újabb receptekkel, variációkkal, az 1876-os kiadásban írták le például először a Tom Collinst (gin, citrom, cukor, szóda).

Az ő nevéhez fűződik a Martinez receptje (gin, maraschino, édes vermut, Angostura keserű), könyve 1887-es kiadásában jelent meg, sőt a Tom & Jerry nevű kreációt is magáénak mondta (brandy, rum, tojás, cukor, tej). Bár az ital előbb született, Thomas kétségtelenül sokat tett népszerűségéért.

Élete vége felé kétes üzletekbe kezdett a Wall Street-i tőzsdén, ami teljes anyagi összeomlásához vezetett. Mindenét kénytelen volt eladni, a bárját, kép- és szoborgyűjteményét, lakását. Próbált ugyan új bárt nyitni, de a korábbi népszerűséget már nem sikerült felülmúlnia. Szélütésben hunyt el 55 évesen. Halálakor, 1885-ben az újságok szerte az Államokban hosszú gyászjelentéseket közöltek róla, Még a New York Times is úgy emlegette, mint azt az embert, akit minden klubokba járó férfi ismert mint bártendert, de népszerű volt minden társadalmi osztályban.


A bejegyzés trackback címe:

https://boutiqbar.blog.hu/api/trackback/id/tr352381159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása