BOUTIQ'BAR BLOG

…minden kételyt kizáróan különleges élmény.

 A Jim Beam whiskey gyártók hetedik generációjának képviselőjével a Heinemann Testvérek kft. által szervezett Jim Beam termékpaletta bemutató és kóstoló révén találkozhattunk.
A Jim Beam sokak számára az első találkozás a bourbon whiskeyk kategóriájával szerte a világon. A márkanév szorosan összefügg Kentuckyval és nagyon komoly szerepet játszott abban, hogy a bourbon nem tűnt el az Alkoholtilalom nyomán, sőt új életre kapott a XX. század második felében. Fred Noe 2007 óta a mesterdesztilláló a Jim Beamnél, Jacob Beam közvetlen leszármazottja, aki első whiskeyjét 1795-ben adta el.

Mondana néhány szót családja történetéről?
Az embereket általában lenyűgözi, hogy valódi hús vér ember vagyok és nem valami rajz vagy fikció, ami megjelenik az üveg oldalán. A bourbon története szerves része az USA történetének, bár az Alkoholtilalom 1920-tól erősen rányomta bélyegét a bourbon gyártására és családom történetére is. Jim Beam, a dédnagyapám, kénytelen volt eladni a lepárlóját, hogy elkerülje a börtönt, mint whiskygyártó. Mészkő és szénkitermeléssel kezdett el foglalkozni, ami épp arra volt elég, hogy túléljék ezt az időszakot. 1933-ban újra szeszgyártói engedélyt kért és miután megkapta, megvette a Murphy Barber gyárat.
125 nap alatt kezdett el újra whiskyt gyártani, 70 éves volt ekkor. Hogy el tudja tartani a családot két éves bourbont vitt a piacra, mert nem volt idő, hogy négy évig érleljék, ahogy ma tesszük a Jim Beam White Label esetében.
Halála után a gyártást fia vette át - Jeremiah Beam - és futtatta fel az eladást. Nem volt gyermeke és a lepárló nővére Margaret vonalán öröklődött tovább, aki egy Noe vezetéknevű úriemberhez ment hozzá, ezért a családnevünk Noe-ra változott. Ők voltak a nagyszüleim.
Hogy telt a gyerekkora?
Gyakorlatilag a desztillálóban nőttem fel, apám mellett. Gyerekkoromban rengeteg időt töltöttem ott, vezettem óriási kukoricát szállító kamionokat, tehervagonokban mászkáltam, igazán olyan kalandok helye volt a desztilláló, amire egy fiúgyerek csak vágyhat.
Mennyi idős volt, amikor először bourbont kóstolt?
Nos, az anyák Kentucky környékén gyakran használják a bourbont mint fájdalomcsillapítót, többek között mikor nő a gyerekek foga, valószínűleg az első cseppeket ekkor ízleltem, de erre nem emlékszem. Illetve nagyon jó köhögéscsillapító melegen citrommal és mézzel. A bourbon része az életünknek, kultúránknak és nemcsak azért, mert Jacob Beam leszármazottai vagyunk.
Mi a kedvenc itala?
A kedvenc italom a bourbon, de változatosan fogyasztom, tisztán, jégen vagy néha koktélban.
Kóstolt már pálinkát?
Igen, tegnap este a vacsoránál, nagyon érdekes volt. Intenzív, gyümölcsös aromákkal.
Van kedvenc időtöltése?
Horgászni és vadászni szeretek leginkább. Európából hazatérve indulunk is egy pár napos túrára, de repülésről szó sem lehet. Madarakra szeretek leginkább vadászni, köztük fácánra és fürjre.
Ha az ember ilyen sok időt tölt italok társaságában, azt gondolnánk ritkaságok gyűjtőjévé is válik. Ön gyűjt bármit?
Szponzoráljuk a Nascart, ezért mindig kapok mini autómodelleket. Ezekből egész sok van, de nem foglalkozom vele, mint kollekció.
Van egy-két régi üvegem a gyárból is, plusz egy-két speciális kiadás, de nem jellemző. Az érdekes része inkább az, ha ezt megoszthatom másokkal vagy elajándékozhatom. Ez az, amiben élünk, hogy megosszuk a családunk hagyományát annyi emberrel a világon, ahánnyal csak tudjuk. Lehet, hogy lassan el kell kezdenem az unokáimnak félretenni egy-két ritkább üveget. (nevet…)
Milyen zenét hallgat szabad idejében?
Legtöbbször repülés alatt hallgatok zenét, kikapcsol. Rock klasszikusokat, könnyedebb rockabillyt.
Gondolkodik, hogy nyugdíjba megy valamikor és a horgászatnak, vadászatnak él majd?
Á, ez nem jellemző a családomra. A Jim Beam gyártása az életem része, mióta csak megszülettem. Jim Beam 70 éves volt, amikor újra felállította a gyárat, apám az utolsó percekig dolgozottt, szóval nem hiszem.
Mikor kezdett a desztillálóban valójában dolgozni?
Marketinget és managementet tanultam az egyetemen, egész sokáig, hét évig (nevet) és a palackozóban dolgoztam éjszaka. Apám nem fejezte be az egyetemet, így nekem mindenáron be kellett. Tudtam, szeretné, ha teljes mértékben tisztában vagyok a gyártással, az elejétől a végéig és tudni akarta, mennyire akarom ezt az életet. Olyan volt, mint egy teszt. Ennek 23 éve.
Mitől lesz valaki jó desztilláló?
Jó orr és ízérzékelés, és szeretni kell, amit csinálunk.
Hogyan kell bourbont inni?
Kóstoláskor először a színt figyeljük. A világosabb szín lágyabb, míg az ámbrásabb, aranyosabb nehezebb, komolyabb karakterre utal. Aztán figyeljük az illatot, az aromákat. Érdemes úgy beleszippantani, hogy a szánk közben kicsit nyitva van, és kifele lélegezzük az alkoholt. Az ízlelés a legizgalmasabb rész. Ha valaki grimaszol kóstolás közben, annak bizonyára markánsabbak az ízek, mint amire számított. Át kell forgassuk az egész szájon a bourbont, hogy ’letapogassuk’ az aromákat. Ezt követi a kentucky chew – amolyan rágás féle - aztán pedig érdemes megfigyelni, hogy lenyelés után milyen utóízt hagyott a szánkban.
Egyébként meg, ahogy jólesik jéggel, jég nélkül, kevés vízzel. Anyám gyömbérrel szereti, de a lényeg, hogy élvezni kell a bourbont.
Mit gondol a mostani koktélokról, italokról?
Szerintem az emberek kevesebbet isznak, de jobb minőséget keresnek. A mai bartenderek olyanok, mint a kémikusok a laboratóriumban. Addig, míg egy vodka semmit nem ad a koktélhoz az alkoholon kívül, addig a bourbon nagyon jó alapanyag, sok aromával és ízzel és most amúgy is nagyon divatos.
Melyik a vezető termékük?
Világszinten és Magyarországon is a Jim Beam White Label, amit négy évig érlelünk palackozás előtt. Könnyen iható és könnyen keverhető akár kólával, akár más üdítővel.
Miből áll a Jim Beam White tulajdonképpen?
A white kukoricát tartalmaz legnagyobb százalékban, hiszen bourbon, de tartalmaz rozsot és malátázott árpát is. Érlelése kiégetett fehér tölgy hordóban történik, amit mindössze egyszer használunk fel, aztán eladjuk Skóciába, bor és egyéb párlat gyártóknak szerte a világon. Nem tartalmaz semmilyen szín vagy aromaanyagot, ahogy ezt a törvény is szabályozza. Színét kizárólag a hordótól kapja.
És a Jim Beam Black?
A Jim Beam Blacket hat évig érleljük. Szerintem az ár-érték aránya nagyszerű világszinten. Nyomokban vaníliás- a hordótól, pirított mogyorós jegyekkel. Színe lényegesen mélyebb aranyos, mint a White-é, de ez is a hordóból származik. Remek Manhattan alapanyag, az egyik kedvencem.
Mennyire hasonlít a ma gyártott Jim Beam az Alkoholtilalom előttihez?
Szinte ugyanaz. Apám csak az élesztőkultúrán javított belevive a természeti erőket, a kentuckyi napot, levegőt, párát. Anyám nagyon sokszor vitatkozott vele, mert mindezt a konyhában csinálta, ő pedig megőrült, hogy az egész házban penetráns szag terjeng…
Mióta van a Jim Beam cimkéjén az arcképe?
Apám Booker Noe 2004-ben halt meg, az én arcképem 2007 óta van a cimkén, ami hatalmas megtiszteltetés a számomra. Igencsak elérzékenyültem, amikor először megláttam. A legelső arckép Jacob Beamé, apámé és az enyém a címke legalján van.
Nagy cégekre jellemző, különösen Japánban, hogy bizonyos piaci terveket 30-50 évre állítanak fel, ha világpiaci stratégiáról van szó. Gondolkodnak ennyire előre a Jim Beam esetében?
Tervezésben nem gondolkodunk ennyire előre illetve nagyon sok jó munkatársam van, akiknek ez a feladata. Ebbe nem nagyon folyok bele, én inkább a termék gyártásáért vagyok felelős. Öt-tíz évre azért előre gondolkodunk, de a fontosabb kérdésekben mindig megkérdeznek.
Tovább adja a fiának a tradíciót?
Szeretném, de nem akarom erőltetni. Frederick győződjön meg róla, hogyan akar a bourbonnel foglalkozni. Lehet, hogy jobban érdekli majd a marketing vagy üzletfejlesztés, mint maga a whiskygyártás. Ez még a jövő titka. Először fejezze be az egyetemet…
Mire büszke leginkább?
Büszke vagyok a családomra, hogy része lehetek egy ilyen kivételes tradíciónak és mindezt nap mint nap megoszthatom az emberekkel szerte a világon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boutiqbar.blog.hu/api/trackback/id/tr902432988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása