BOUTIQ'BAR BLOG

Aczél Miksa az American bar című első magyar koktélokkal foglalkozó könyv összeállítója és elhivatott szakmabeli, aki még a New York kávéházat is üzemeltette. Igaz, nem túl szerencsés időszakban, 1918 és 1919 között, de elkötelezettsége, hogy a magyar vendéglátást szebbé, jobbá, színesebbé tegye könyvének előszavából egyértelműen kiderül. Az egyetlen kérdés, ami felmerülhet az emberben az előszót olvasva, hogy mi az ami történt a koktélpiacunkon az elmúlt 110 évben?

"Midőn arra határoztam el magamat, hogy tisztelt szaktársaimnak egy általános érdekü és mondhatnám nélkülözhetetlen tanácsadóval szolgáljak a külömböző, a rendes forgalomban készenlétben nem lévő italoknak megismertetésével és előadjam ezek készitésmódját, azon elv vezetett, hogy midőn a külföldön mindennap és minden jó helyen találkozunk ezen italok felszolgálásával, addig nálunk ezen reánk nézve anyagilag is hasznot hozó italokat vagy egyáltalán nem ismerik szaktársaink, vagy ha névleg ismerik is, azoknak készitésmódjáról, azoknak helyes felszolgálásáról fogalommal sem birnak. Pedig ma, midőn a külföldi forgalom hazánkban fokozatosan emelkedik, és az idegen nem csak a szálloda négy fala között tölti idejét, hanem megtekinti fő- és székvárosunk jónevü étkező-termeit és kávéházait is, akkor valóban nem is gyanitjuk, hogy ezen látogatott helyek mily nagyarányu forgalmat veszitenek, ha a külföldiek nem találják a többi ételek-italok jegyzéke mellett az ő általuk megszokott italok sorozatát is..." 

Budapest,  l899. év tavaszán
                                                    Aczél Miksa

A bejegyzés trackback címe:

https://boutiqbar.blog.hu/api/trackback/id/tr52603347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása