BOUTIQ'BAR BLOG

Skóciában 1494-ben említik először a kelta nyelven „uisge beatha”, azaz az élet vize névre hallgató italt. Történetét viharos századok, adók, törvények, csempészet és fináncok tarkítják. Előállítását 1823-ban átértékelve a tiltásokat és a be nem fizetett adókat, a whisky gyártását törvényes alapokra helyezték, jelentős adócsökkentés mellett.

Az első kevert whiskyt Andrew Usher készítette 1860-ban, malátázott whiskyt gabona alapúakkal vegyített. Munkáját az 1830 tájékán elterjedő oszlopos lepárlás segítette, mert ez vezetett a malátázás nélküli whiskyk gyártásához is. Az eljárással a malátázott whisky karaktereit lágyabbá tették, ami által a kevert skót whisky íze is sokkal népszerűbb lett egész Angliában. Sikeréhez hozzájárult a Franciaországban, majd Európában az 1870-es években pusztító filoxéra-vész, mert az addig közkedvelt cognac és port készletek erősen megcsappantak.

 

A Ballantine’s kevert skót whisky története egészen 1827-től követhető nyomon, mikor George Ballantine Edinburgh-ban megnyitotta fűszer és csemege üzletét. 1865-ben a boltot idősebb fiára hagyta, miközben ő maga még egyet nyitott Glasgowban, ahol elsősorban borral és párlatokkal foglalkozott. Itt kezdte el árulni saját whisky-keverékjeit, melyeket exportálni kezdett.

 

George nemcsak a whisky keverését találta érdekesnek, de annak érlelését is. Felismerte, hogy mennyire fontos az érleléshez használt hordó anyaga illetve eltett egy adagot „jobb időkre”.

Így tudtak már 1927-ben 17 és 30 éves whiskyket árulni. Amerikai fehér tölgy hordót is felhasználtak az érleléshez, amiből a Ballantine’s jellegzetesen krémes, vaníliás jegyei származnak.

 

1919-ben a család eladta üzletét, az új tulajdonosok pedig sikeresen vették célba az Egyesült Államok piacait. A szesztilalom dacára, az 1930-as évek közepére már a Ballantine’s-é volt a keleti part legjobb értékesítési hálózata. A ’60-as években aztán a cég Európát is meghódította, majd a ’70-es években a keleti blokkban a Ballantine’s termékei váltak a legkeresettebb skót whiskykké.

2005-ben a Ballantine’s-t a Pernod-Ricard vásárolta meg, és Sandy Hyslop lett a mester desztilláló. Ő az ötödik keverőmester a cég 180 éves fennállása óta.

A Ballantine’s címerében a latin „Amicus Humani Generis” felirat jelentése: a Ballantine’s whisky mindenki jóbarátja.

A cég dumbartoni raktárait különleges kínai ludakkal őrzik már több mint száz éve, mivel ezek az állatok igen éberek és azonnal jelzik az idegen behatolókat. Becenevük Scotch Watch.

 

A skót whisky fogyasztása olyan, mint a foci és a bor. Mindenki tudja hogyan... Fontos megjegyezni azonban, hogy nincsenek szabályai, csak hagyományai, amelyek folyamatosan bővülnek újabb, divatos ötletekkel. Skóciában a whiskyt tisztán isszák vagy egy kevéske víz hozzáadásával, amelynek előnye, hogy felszabadítja az alkohol által az italba zárt illat- és ízanyagokat.

 

 

Melyiket kóstoljuk?  

A Ballantine’s Finest a világ egyik legnépszerűbb skót whiskyje, melyet titkos recept alapján, 50 különböző single malt és 4 single grain keveréke, de főként a Miltonduff és Glenburgie jegyeivel bír.

Színe világos aranysárga, illata könnyed, édeskés, kissé fűszeres. Íze összetett, enyhén gyümölcsös, vaníliás hatással, ugyanakkor testes, mély, mégis lágy.

 

A Ballantine’s 12 éves aranyszínű, selymesen lágy, mely számos, legalább 12 évig érlelt whisky felhasználásával készül. A hosszú érlelése tökéletes ízharmóniát teremt. Illata lágy, kissé mézes, íze összetett, enyhén édes, krémesen lágy, hosszú, frissítő utóízzel.

 

A 17 éves Ballantine’s whisky receptje 75 éves. A legtöbb díjat nyerte a 17 éves whiskyk között. Színe aranyos borostyán, illata mély, nyomokban tölgy és sherry érezhető.

Íze komplex, mézédes, krémes, de kissé érezni lehet a sherry és a tőzeg füstös ízének nyomait. Utóíze hosszú, füstös, vaniliás, sherrys, nyomokban kissé sós.

 

A kivételesen hosszú ideig érlelt 21 éves Ballantine’s whisky sötét aranysárga színű, igen összetett mégis könnyed. Színe sötét arany, enyhe vöröses árnyalattal. Illata édes virágillat, méz és gyümölcs érzettel.

Íze likőrszerű, kissé fűszeres és füstös, mégis édeskés ugyanakkor közepesen nehéz, telt, selymesen lágy. Utóíze gazdag, összetett, hosszantartó, sherryhez hasonló.

 

A 30 éves Ballantine’s ritka, exkluzív és az egyik legdrágább blended scotch. Skócia legkiválóbb maláta whiskyjeinek keveréke, melyeket mind minimum 30 évig érlelnek tölgyfahordókban. A legöregebb a Ballantine’s portfoliójában és a legtovább érlelt whiskyk között is ritkaság ez a limitált szériás, mély, sötétarany színű, nyomokban tölgyes illatú párlat.

Íze komplex, szolidan érett, sherrys, mézes, de érezhető benne kissé füstös, sós „tengeríz” is.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://boutiqbar.blog.hu/api/trackback/id/tr72891404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása